in English

Johdanto

Nämä sivut on tarkoitettu suomalaiseksi tietolähteeksi niille, jotka ovat kiinnostuneita rommista, sen valmistuksesta ja etenkin sen nauttimisesta. Erityisesti keskityn ikäännytettyihin rommeihin ja niiden nauttimiseen. Vaaleat rommit ja ne halvat tummat rommit, joiden väri tulee pääasiassa karamelliväreistä, jätän vähemmälle huomiolle. Sivuilta löytyy kuitenkin joitain drinkkireseptejä, joihin näitäkin rommeja voi käyttää.

Huolimatta siitä, että rommi on mainittu 'seuraavaksi suureksi juomaksi' konjakin ja viskin jälkeen, Suomessa ei ole vielä (2006) saatavilla kuin rajoitettu valikoima laaturommeja. Tällainen tilanne tekee romminnauttijan elämästä vaikeata ja vähintäänkin yksipuolista. Tällä sivulla pyritään kuitenkin kertomaan perustietoja rommista myös suomalaiselle kuluttajalle.

Laadukas Suomessakin tilausvalikoimasta löytyvä rommi on Ron Matusalem Gran Reserva 15 Solera. Usean vuoden vertailujenkin jälkeen rankkaan kyseisen rommin edelleen parhaisiin maistamiini. Toinen hyvä vaihtoehto on Havana Club 7yr, aito Kuubalainen rommi, ja kolmantena tulee Cruzan 5yo. Silloin tällöin tilauslistalle ilmestyy muitakin vaihtoehtoja, eli tuota listaa kannattaa Alkossa käydä lukemassa aina ehtiessään.

Yllämainittujen lisäksi Alkon hyllyssä on rommeja, joita ei voi juoda ilman miksereitä, mutta joista jotkut ovat ihan kelvollisia keittiörommeja, esimerkiksi kakkuja ajatellen. Tähän tarkoitukseen olen itse viimeaikoina käyttänyt Santa Mariaa, jonka maku ei kakussa ole liian hyökkäävä.

Tarkoitukseni on edistää rommin nauttimista sillä vastuullisuudella ja viisaudella, jonka laaturommit ansaitsevat. Jos haluat lisätietoja omasta kiinnostuksestani rommeihin ja miten nämä sivut saivat alkunsa, klikkaa viimeistä linkkiä tuossa vasemmalla.

Päivitetty 28. Tammikuuta 2006